mercredi 13 février 2008

Pentru cine vrea sa fie Erasmus in Strasbourg

Ma uitam ieri pe site-ul ASE-ului si am vazut ca s-a dat iar startul pentru bursele Erasmus, de anul viitor. Si cum mi-au revenit amintiri de anul trecut, cum invatam pentru examen si cum cautam informatii despre facultati, m-am gandit ca ar fi folositor pentru cei care intentioneaza sa aplice pentru Franta si in special in Strasbourg, sa scriu despre asta.

  1. Donc, premièrement :) dk esti la ASE si vrei bursa Erasmus in Franta, cauta cartea de grile de franceza pentru admitere, pt ca de acolo se vor da grilele la examen (Carmen Stoean – Limba franceza : culegere de teste pentru admitere )
  2. Daca iti alegi Strasbourg, Robert Schuman sau Luis Pasteur ar fi bine sa stii ca mai toti inaintasii tai au fost aici pentru tot anul, pe licenta. Asta inseamana ca nu si-au ales materiile, ci au fost obligati sa faca anumite materii, si aceasta pentru a primi o diploma la sfarsit.
  3. Cum esti pe licenta, in marea majoritate a cazurilor in primul semestru ai zeci de examene, in urmatorul ai doar practica intr-o intreprindere gasita de tine, iar la final trebuie prezentat raportul de stagiu si memoire-ul (un fel de lucrare de disertatie).

Cam atat despre facultate, nu de alta, nu vreau sa te sperii :)

Si acum o analiza micuta, cu informatii, puncte forte si puncte slabe pt Franta si Strasbourg:

  • In primul rand cred ca vrei sa stii cum ajungi aici. Daca nu vii cu masina, alta solutie ar fi autocarul sau avionul, pentru acesta din urma, singura companie care mai face Strasbourgul este Lufthansa (de fapt pana in Frankfurt si de acolo autocar). Ar mai fi si Germanwings si Blue Air, luate pana in Stuttgart si de acolo pana in Strasbourg, luat TGV-ul.
  • In ceea ce priveste cazarea, trebuie completat un formular, si primesti cazare intr-un cite universitaire. Ai o camera micuta, dar e doar a ta :). Ceea ce e bine la sistemul francez: exista CAF-ul, adica iti platesc si ei o parte din chirie.
  • La capitol transport, francezii stau bine, doar ca e destul de scump :) (abonament lunar 26,5 euro).
    Asa ca dk esti in Strasbourg, te simiti mai degraba Erasmus in Germania sau Elvetia :) Cu biletele de grup la tren poti vedea Alsacia (din nefericire singura regiune din Franta care are acest tip de bilet), poti ajunge in Bale sau Basel :) si poti vizita mai toata regiunea Baden Wurttemberg (Stuttgart, Heildelberg, Karlsruhe, Konstantz, Meersburg, Freiburg, Baden-Baden).
    Dk mai vrei sa vezi si alte tari, ar fi bine sa te uiti din timp la diferite oferte la autocare sau companii aeriene low cost.
  • Ok, acum stii de cazare, transport, probabil vrei si sa mananci :). In Franta sa mananci la resto-U te costa 2,8 euro un meniu, ceea ce e foarte ok, avand in vedere ca esti mai toata ziua la facultate. Pt cumparaturi, dk esti in Strasbourg, cel mai rentabil este sa le faci in Kehl, in Germania la Aldi, Lidl, Dm (nu te speria, este autobuz direct)

Puncte forte, pentru un Erasmus in Strasbourg:
- cred ca primul ar fi orasul, care este absolut superb; e drept, destul de linistit, pentru cineva obisnuit cu Bucurestiul
- primesti "Carte culture" (da, te vei umple de carduri aici) si astfel ai acces gratuit la toate muzeele din Alsacia si reduceri pentru teatru, filarmonica, film
- cu doar 15 euro pe an, te poti inscrie in functie de timpul disponibil, la activitatile sportive (dans, aerobic, step, iesiri la munte, etc)
- ai tot felul de petreceri de "bun-venit"
- vinerea si sambata noaptea exista "linge de nuit", adica un autobuz din ora in ora, ca sa te poata aduce inapoi acasa :)

Puncte slabe pentru un Erasmus in Strasbourg:
- timp destul de limitat, esti mai tot timpul la facultate, stagiu
- transport si mancare destul de scumpe in Franta
- nu prea ai unde iesii, cluburi mici si putine: Living Room, Salamander, Seven, Java



Linkuri utile:

11 commentaires:

Andra a dit…

This was really useful... Do you happen to know pe cineva cu Erasmus in spatiul pt limba engleza? :)

Anonyme a dit…

Da, stiu multi erasmusi, dar vezi ca sunt si 3 Alumni Advice care au fost pe spatiul enlgez, dk nu cumva si mai multi

Alex a dit…

Buna,

As dori sa iti pun cateva intrebari despre sejurul unui student Erasmus la Strasbourg.

Am fost admis la Universitatea din Strasbourg si m-ar interesa foarte mult sa stiu cateva detalii legate de cazare si de planul de studii.

Imi poti spune te rog mai multe detalii legate de cazare? Stiu de exemplu ca in Olanda, chiar daca grupul sanitar este "comun", este vorba despre un apartament de exemplu, cu 3 camere, cate una pentru fiecare student, grupul sanitar si bucataria fiind comune pentru cei trei. Asa este si in Strasbourg, sau grupul sanitar este comun pentru un etaj intreg, cum este cazul unor camine liceale la noi? :-s. Si de asemenea, cazarea se plateste lunar, nu totul odata la inceput, nu?

Iar despre planul de studii, stiu ca materiile trebuie sa le aleg eu si trebuie sa le trec in acel "learning agreement", insa nu gasesc nicaieri pe siteul lor creditele aferente si o denumire exacta. Crezi ca ar trebui sa iau legatura cu cei responsabili de realatii externe de acolo?

Iti multumesc mult anticipat,
Alex

Mikidoosa a dit…
Ce commentaire a été supprimé par l'auteur.
Mikidoosa a dit…

Buna Alex,

In primul rand felicitari pentru admitre.

In ceea ce priveste cazarea, depinde foarte mult unde vei fi cazat, pentru ca depinde de la un camin la altul. Eu de exempu am stat in Alfred Weiss A, unde am avut o camera micuta (9 m2 daca nu ma insel), dar cu grup sanitar in camera. Bucataria era pe hol -lucru bun pentru socializare :). In corpul B, grupul sanitar era pe hol, iar in C sunt camere ceva mai mari, cu bucatarie incorporata.
Pe langa Alfred Weiss mai sunt inca vreo 4 complexe studentesti, dar cum nu stiu foarte multe despre conditiile de acolo, nu vreau sa iti dau informatii gresite.
Plata se face lunar, dar in prima luna trebuie sa platesti si un depozit (cam tot cat prima chirie) pe care ti-l vei lua inapoi la final, daca nu s-a stricat nimic in camera.

Legat de planul de studii, cred ca depinde la ce facultate ai fost admis si intr-adevar cel mai bine este sa iei legatura cu cei de la Relatii Internationale de la ei.

Mult succes si daca mai ai intrebari, nu ezita sa ma contactezi.

Alex a dit…

Buna!

Iti multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Voi lua legatura cu cei de acolo ca sa imi dea mai multe detalii despre planul de studii.

As mai avea o intrebare... utilitatile (energie, apa, gaze si ce mai sunt) sunt incluse in chiria pe care o platesti? Ma refer aici in special la cele care au grup sanitar propriu, cum este si cazul tau. In formularul de cazare care apare pe siteul lor pentru studentii bursieri, gen Erasmus, de anul acesta, exista 3 posibilitati pentru cazare, printre care camera simpla pentru 156 euro si cu grup sanitar propriu pentru 222 euro, deci nu cred ca imi voi putea alege campusul, insa cred ca daca se platesc separat sau sunt incluse la unul din campusuri, asa este la toate.

Iti multumesc mult pentru ajutor.

Sarbatori fericite!

Mikidoosa a dit…

Hristos a Inviat!

La mine utilitatile au fost incluse in chirie. Nu stiu insa cum mai merg lucrurile acum.

Paste fericit si luminos!

Adriana a dit…

Salut Mikidoosa!
Se pare ca esti printre putinele persoane care ofera asa multe detalii despre studentii Erasmus din Strasbourg.
Cum probabil v-ati dat seama, si eu am fost admisa acolo, mai exact la IUT Robert Schuman, si prin intermediul acestui blog as vrea sa tin legatura cu alti studenti Erasmus.
Se poate sa-mi lasi ID'ul tau de Yahoo Messenger..si, de asemenea, al lui Alex..observ ca si el urmeaza sa vina in Strasbourg anul acesta.
Multumesc frumos!

Adriana

Mikidoosa a dit…

Buna Adriana!

Te rog sa imi lasi id-ul tau, sau adresa ta de email si te contactez.
Adresa lui Alex nu o am.

Stefania a dit…

Buna.Ma poti ajuta ,te rog, cu cateva informatii legate de admiterea la Universitatea din Strasbourg?Mi-a spus cineva ca singurul lucru care conteaza este scrisoarea de intentie,in rest nimic,nici macar acel test de limba.Tie ce ti-a trebuit?Mentionez ca eu nu doresc sa plec prin intermediul unei burse Erasmus ,ci independent.Astept raspunsul tau.Multumesc anticipat.

Mikidoosa a dit…

Buna Stefania,

Din pacate nu te pot ajuta cu prea multe informatii in acesta privinta, deoarece eu am fost plecata cu bursa Erasmus.
Este adevarat ca am depus dosar pentru licenta, dar sincera sa fiu nu stiu care a fost importanta acestuia pentru admiterea mea. Ce iti pot spune este ca am avut si un interviu telefonic atunci, si cred ca mai degraba acela a contat.
Oricum, e mai mult decat posibil ca din 2007 sa se fi schimbat lucrurile.

Iti sugerez sa te inscrii pe grupul romanilor din Strasbourg si sa le adresezi si lor aceasta intrebare. Sunt niste persoane deosebite acolo.

Mult succes si daca te pot ajuta cu alte informatii, nu ezita sa ma contactezi si in masura timpului disponibil iti raspund cu draga inima.